Eser Adı: Bir yenilgi hastalığı
TASFİYECİLİK
Derleyen: Osman Yaşar Yoldaşcan
Yayınevi : Yediveren
Orijinal dil: Türkçe
Dizi Adı: Araştırma, Tarih
Türü : Siyasal
Cilt Bilgisi: Ciltli
Kağıt Bilgisi: Enzo
Basım Tarihi: Temmuz 2012, İstanbul
Basım Bilgisi: 1. Basım
Sayfa Sayısı: 288 s.
Kitap Boyutları: 19.5 x 13.5 cm
ISBN No: 9786056342400
Etiket Fiyatı: 120.00 TL
Son yirmi yıl içinde Türkiye Devrimci Hareketi’nde en çok kullanılan kavramlardan biri oldu tasfiyecilik. Ne var ki tasfiyecilik olgusu oldukça dar biçimde ele alındı. Çoğu kez kendi içinde bir kesimin tasfiyesi olarak kullanıldı. En fazla kişilerle, belli kesitlerle açıklanarakgeçiştirildi. Oysa tasfiyeciliğin ideolojik-siyasi-örgütsel birçok boyutu vardı ve kökleri oldukça derindi.
Ülkemizde tasfiyeciliğin köklü geçmişi, ona karşı savaşımı da oldukça zorlu kılıyor ve kararlı bir mücadeleyi gerektiriyor.
Tasfiyecilik “bir yenilgi hastalığı”dır. Onun en çıplak ve en etkili olduğu dönemler, yenilgi yıllarıdır.
Ülkemizde yenilgi yıllarının uzaması, tasfiyeciliği de uzatan ve depreştiren bir rol oynamıştır. Öyle ki, 12 Eylül yıllarında tasfiyeciliğe karşı cepheden mücadele eden ihtilalci komünist hareket içinde bile tasfiyecilik yaşanabilmiştir.
Rusya’da 1905 yenilgisinin ardından ortaya çıkan tasfiyeciliğe karşı Bolşeviklerin mücadelesini anlatan Lenin’in “Tasfiyecilik Üzerine” kitabı gibi, Türkiyeli Bolşeviklerin gerek 12 Eylül’de, gerekse sonrasında tasfiyeciliğe karşı verdikleri mücadeleyi kapsayan bu kitabın, tasfiyecilikle ilgili bir başvuru kaynağı olması, en büyük kazanım olacaktır.