Eser Adı: Paylaşılmış topraklar yeniden paylaşılırken
Kriz, savaş ve DEĞİŞEN DENGELER
Derleyen: Metin Aydın
Yayınevi : Yediveren
Orijinal dil: Türkçe
Dizi Adı: Araştırma
Türü : Siyasal
Cilt Bilgisi: Ciltli
Kağıt Bilgisi: Enzo
Basım Tarihi: Kasım 2012, İstanbul
Basım Bilgisi: 1. Basım
Sayfa Sayısı: 304 s.
Kitap Boyutları: 19.5 x 13.5 cm
ISBN No: 9786056342424
Etiket Fiyatı: 120.00 TL
11 Eylül saldırılarının ardından, dünyada yeni bir «paylaşılmış toprakların yeniden paylaşılması» mücadelesi, başka bir deyişle, «imparatorluk» tahtına kimin oturacağına ilişkin bir hegemonya mücadelesi başlamıştır. Dünya pazarları ABD’den Çin’e doğru geçmektedir; ABD’nin çabası bunu durdurmaktır.
Dünya ölçeğinde ABD ile Çin arasında yaşanmakta olan hegemonya mücadelesi, ülkemizde de paralel biçimde onların işbirlikçileri arasında yürütülmektedir. Son yıllara damgasını vuran Ergenekon-AKP çatışması, gerçekte Avrasyacılar-ABD çatışmasıdır. Türkiye’nin savaşta nasıl konumlanacağını anlamak için, işbirlikçi burjuvazinin emperyalistlerle olan ilişkilerinin durumuna ve tarih boyunca bu ilişkilerin seyrine bakmak zorunludur.
Hem savaş, hem de kriz dönemleri, kitlelerin arayışlarını güçlendiren, sistemi sorgulatan dönemlerdir. Kitlelerin yaşamı bir «ölüm-kalım mücadelesi»ne dönüşür. Savaşların ve sömürünün olmadığı bir düzene özlem artar. I. Emperyalist Savaş döneminde SSCB’nin kurulması, II. Emperyalist Savaş döneminde ise, dünyanın üçte birinin kapitalist kamptan kopartılarak halk demokrasisi devletlerinin kurulması bunun göstergesidir.
Dünyada örnek oluşturabilecek ve çekim yatarabilecek bir sosyalist ülkenin olmaması, bugün en büyük dezavantajımızdır.